Rabu, 18 November 2015


ASAM PEDAS IKAN


BAHAN-BAHAN :

6/8 ekor ikan ( kembung, pari, cencaru, @ ikan lain yg sesuai )
Sayur bendi/ terung ( kuantiti ikut selera korang )
2 batang bunga kantan
5/7 helai asam keping
Daun kesum
Garam secukup rasa
Gula

BAHAN KISAR :

10 biji bawang merah 
5 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
1 genggam cili kering

CARA-CARA MEMBUATNYA :

Tumis bahan kisar sampai naik minyak. Masukkan semangkuk air dan renehkan sehingga mendidih.

Bila dah mendidih, masukkan ikan, bendi dan terung. ( Pastikan ikan & sayur tenggelam dlm kuah, klu tak, tambahakan air. ) Renehkan dlm api sederhana besar sampai kuah mendidih.

Bila dah mendidih, kecilkan api, masukkan daun kesum, bunga kantan, asam keping dan secubit gula.

Biarkan api kecil selama 10 minit, rasa asam pedas yang sedap ialah masam dan amsinnya terasa. Masin sikit pun takpe, sebab nanti boleh makan dgn nasi.

Sedia utk dihidang !

*Semua bahan perasa : garam, asam keping dan gula masukkan akhir sekali terutama sekali bila guna ikan pari. Isi ikan pari boleh jadi keras klu asam keping dan garam dimasukkan awal-awal. Enjoyy :)






Tiada ulasan:

Catat Ulasan