MENTEGA KACANG HOMEMADE
Kacang. Actually, saya tak berapa hadam sikit kacang sebab allergic. Haha
Tapi, penangan kacang memang tak boleh blaahh. Agak susah jugak saya menahan diri daripada makan kacang walaupun seketul. Hehe
So, saya share sajelah yea. Korang ambiklah resepi nih, saya bukan boleh makan pun, hahaha :p
BAHAN-BAHAN :
1/2 mangkuk kacang tanah ( ikut banyak korang nak )
Minyak masak/ jagung
Gula halus
CARA-CARA MEMBUATNYA :
Sangai kacang sampai garing. Jangan sampai hangus taw..
Pastu, buang kan kulitnya.
Kemudian, blend kacang dengan gula sampai smooth baru masukkan minyak. Ingat, masukkan minyak sedikit demi sedikit.
Pastikan korang blend sampai nampak berminyak atau berlemak sikit. Haha
Siap ! Senang je kan ?

kalau kacang tanah tukar dgn kacang putih blh x?
BalasPadammaaf baru reply.
BalasPadamboleh, ikut citarasa masing-masing..
kalau rasa kacang putih lebih sedap, boleh guna tuh.. :')
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadam