Rabu, 18 November 2015


AYAM BAKAR LADA HITAM BERMAYONIS


BAHAN- BAHAN :

1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dgn garfu )
1 sudu kecil lada hitam
2 cm halia
2 biji bawang putih
1/4 bawang besar
1 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap manis
1.2 sudu kecil garam
2 sudu besar mayonis
Sedikit lada sulah

CARA-CARA MEMBUATNYA :

Blend bawang besar, halia, bawang putih dgn sedikit air sehingga hancur. Kemudian masukkan dalam bekas dan campurkan dgn gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam. 

Masukkan ayam dan letakkan mayonis, gaul sebati dan perap dlm peti ais selama 2/3 jam.

Setelah 2/3 jam berlalu, bolehlah dibakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit.
Sedia utk dihidang !

*Kalau perap lagi lama, lagi sedap ayam bakar nih. Enjoyy :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan