Rabu, 18 November 2015


TOM YAM 


BAHAN-BAHAN :

Ketam seekor dua
Udang 20 ekor ( buang kulit & belah tengah bahagian dalam )
Sotong 5 ekor ( belah 2 & hiris supaya bergulung cantik )
Jagung muda
Kubis bunga
Tomato
Lobak merah
Limau nipis
3 biji bawang besar ( dihiris )
3 biji bawang putih ( ketuk pecah )
1/2 inci halia ( ketuk pecah )
1/2 inci lengkuas ( ketuk pecah )
3 batang serai ( ditumbuk )
3 helai daun limau purut
3 helai asam keping
8 biji cili padi
4 sudu tomyam paste
4 sudu tomato purree
Daun ketumbar utk ditabur
Garam secukup rasa

CARA-CARA MEMBUATNYA :

Didihkan air di atas periuk. Masukkan tomyam paste dan tomato purree. Gaul sebati dan terus masukkan bawang, halia, asam keping, lengkuas, cili padi, garam dan serai. Terus adjust rasa, masam/masin dan pedasnya. Agak-agak puas hati, baru masukkan ketam, sotong dan udang.

Kemudian, daun limau purut, tomato, lobak merah, jagung muda dan kubis bunga. Sambil tuh rasalah kuah kot-kot nak tambah apa-apa. Bila sayur dah masak, matikan api. 

Dah siap, sendukkan ke dalam mangkuk dan taburkan daun ketumbar yang diracik mayang. Boleh perah air limau diatasnya. :)

*Siapkan kuah dulu utk mengelakkan bahan-bahan basah overcooked.
Tomato purree utk nampak lebih merah dan cantik.
Lengkuas/ daun ketumbar ( resepi orang Thai )






Tiada ulasan:

Catat Ulasan