Isnin, 23 November 2015


SAMBAL TUMIS BILIS

Tadaaa ! Nih lagi salah satu makanan favourite saya :)
Masa study kat KL dulu, ada kawan belanja nasi lemak. Nasi lemak Makcik tuh memang heaven ! Double thumbs up untuk dia, hehe.. Balik Sabah je siang malam merindui sambal nasi lemak Makcik tuh.. Memang terbaiklah sambal dia.. Dahlah pedas, ikan bilis dia bubuh beso-beso sokmo. Banyak lak tuh ! Harga pun murah. Memang berbaloilah ! Huh, kecur ayaq lioq cheq bila teringat ! Hehe
Jom tengok resepinya !


BAHAN-BAHAN :
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar 
15 tangkai cili kering ( Buang biji dan rebus )
1 cm halia
Belacan
Semangkuk ikan bilis
Sedikit air asam
Minyak
Garam
Gula

CARA-CARA MEMBUATNYA :

First step, kena blend bahan dulu. Bawang putih, bawang besar, cili kering, halia dan belacan blend kesemuanya sekali.

Dah blend sampai sebati, terus panaskan kuali, tumis sampai pecah minyak.

Kemudian, barulah masukkan ikan bilis, hirisan bawang besar kalau nak tambah lagi dan sedikit air asam. Kalau korang suka makan petai, bolehlah masukkan sekali. Gaul sebati dan masak selama 4 minit.

Last sekali, masukkan garam dan gula. Kalau taknak berkuah, boleh masak lama sikit sampai kering. Kalau nak berkuah tambahkan sedikit air atau air asam. 

Done ! Yummy :)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan