Selasa, 17 November 2015


LEMPENG PISANG



BAHAN-BAHAN :

1 ½ cawan tepung
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk penaik
Emas 4-6 biji pisang dikupas dan lecek
1 cawan santan
½ cawan air
½ cawan minyak masak untuk salut

BAHAN UNTUK BUAT SIRAP GULA MELAKA ( TOPPING )

200g gula melaka
2 sudu besar gula, 
sedikit garam
2 daun pandan, diikat
 1 cawan air

Campur semua bahan, kecuali minyak, untuk membuat adunan. Tambah air jika korang nak konsisten yang nipis untuk membuat penkek nipis. Ketepikan adunan selama 30 minit.

Panaskan kuali leper dan sapukan sedikit minyak. Sendukkan adunan ke atas kuali mengikut saiz yang korang nak dan ratakan. 

Kemudian, flip lempeng ke bahagian sebelah dan masak selama tiga minit lagi.

Hidangkan dengan sirap gula melaka.

Untuk membuat sirap, masak semua bahan-bahan tuh sehingga mendidih. Kemudian kecilkan api, biarkan ia mereneh sehingga sirap menjadi pekat dan kacau dari semasa ke semasa.

Enjoyy :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan