Rabu, 18 November 2015


CARBONARA SPAGETTHI


BAHAN-BAHAN :

2 sudu kecil minyak
200 gm sosej ( dihiris nipis )
3 biji cendawan butang ( dihiris nipis )
3 ulas bawang putih ( ketuk pecah )
2 biji kuning telur
1/2 cawan krim pekat atau susu cair
75 gm keju parmesan ( diparut )
Lada sulah
Garam secukup rasa

CARA-CARA MEMBUATNYA :

Panaskan sedikit minyak dan masukkan sosej. Masukkan bawang putih dan cendawan butang. Kacau lebih 3/5 minit, agak-agak sosej dah masak, angkat dan toskan.

Pukul kuning telur dan krim serta 3/4 daripada keju parmesan yang diparut. Masukkan sekali garam dan lada sulah secukup rasa. Agak-agak garam sebab keju parmesan dah memang masin sikit.

Panaskan kuali dalam api kecil dan masukkan mee spaghetti yang sudah dicelur bersama sosej dan cendawan butang kemudian gaul sehingga sebati. Masukkan baki keju parmesan sekali.

Siap ! :)

*Kalau nak cair atau berkuah sikit, boleh adjust dgn krim atau stok ayam. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan